Besiktning av Skorsten, Eldstäder, Ventilationskanaler

Eldstäder, värmepannor, kanaler och skorstenar behöver underhållas för att fungera optimalt. En besiktning av skorsten, eldstad eller ventilationskanal med jämna mellanrum är en viktig del av säkerheten. Om du inte själv varit inblandad i underhåll eller byggnation av anläggningen kan det kännas tryggt med ett kvitto på att det är riktigt gjort. För nya installationer, vid försäljning eller uthyrning är det dessutom ett krav.

Hur ofta ska man utföra besiktning av skorsten?

En vanlig fråga som många har är hur ofta man ska utföra en skortensbesiktning. Även om detta inte är något alla tänker på, så är det såklart ändå viktigt att skortenar, eldstäder och rökkanaler uppfyller de krav och regler som finns, och detta är inte alltid fallet. Det kan bero på allt från att kaminen har många år på nacken, till att det varit brist på underhåll under en längre tid.

En skorstensbesiktning är inget du som privatperson kan göra själv, utan är något som vi får hjälpa dig med. En besiktning av skorsten bör göras vid flera olika tillfällen; t.ex. om du köper en för dig ny bostad, men som har en redan befintlig eldstad eller skorsten. Besiktning behöver även göras om du fått en ny eldstad eller kamin installerad. Det kan också vara smart utföra inför vintern, när det eldas som mest.

Kontakta oss redan idag om du önskar mer information, eller redan vet att du behöver hjälp med en besiktning av skorsten, eldstad eller ventilationskanal.

Statuskontroll

Det kan vara bra att utföra en statuskontroll om du funderar på att installera en ny eldstad i en befintlig rökkanal. Då kan vi hjälpa till att ge tips och råd kring hur och var du bäst kan placera den nya eldstaden eller var du kan dra en ny rökkanal.

Överlåtelsebesiktning

Funderar du på att köpa hus eller en bostadsrätt med eldstad? Då rekommenderar vi att du gör en besiktning av både eldstaden och skorstenen. Överlåtelsebesiktningen är vår mest omfattande besiktning och innebär att vi går igenom hur anläggningen använts av tidigare ägare, bedömer vilket skick eldstaden och skorstenen är i, i förhållande till sin ålder, och utför en riskanalys. När du får riskanalysen och besiktningsunderlaget vet du vilka åtgärder som krävs och har därmed ett bra underlag när du ska lägga ett bud på huset eller lägenheten. Vi använder oss av Sveriges Skorstensfejarmästares Riksförbunds SSR Godkänd för våra överlåtelsebesiktningar.

Installationsbesiktning

När du har installerat en eldstad eller nya rökkanaler ska det godkännas för att säkerställa brandsäkerheten. Det hjälper vi till med. Sveriges Skorstensfejaremästares Riksförbund har tagit fram en branschstandard som heter SSR Godkänd. Det betyder att alla besiktningsmän som använder sig av den metoden utför besiktningen på samma sätt och använder samma protokoll. Det är en kvalitetssäkring där du får svar på att:

 • Anläggningen är installerad enligt anvisningar
 • Anläggningen fungerar som den ska

Sprängbesiktning

Om du vet att det ska utföras arbeten i ditt område som kan skapa vibrationer, rekommenderar vi att du gör en besiktning före sprängning, en så kallad sprängbesiktning. Det betyder att vi kontrollerar din skorsten och eldstad innan arbetet påbörjas och när arbetet är klart. Besiktningsunderlaget visar om arbetet gjort att du fått sprickbildningar i din anläggning. Vi använder oss av en svensk rikstäckande standard när vi genomför sprängbesiktningar.

Boka besiktning

Boka besiktning av din skorsten eller eldstad via formuläret nedan.

  Sofia Berglund
  Sofia Berglund
  2022-08-25
  Trevlig sotare som både informerade om jobbet samt utförde det proffsigt. Mycket bra kontakt med kundservice innan besöket. Bra jobbat !
  Rolf Larsson
  Rolf Larsson
  2022-07-05
  Det var ett trevligt besök av sotaren. Än har jag inte fått en skorstensbrand. Han får komma tillbaka om något år. Rolf.
  lena persson
  lena persson
  2022-03-24
  Toppen trevlig kille. Fick lära mig en del nytt👍👍

  Här kan du kontakta oss!