Kajbon i skorsten

Kajor är experter på att bygga bo i ventilationskanaler, skorstenar och rökkanaler. Både gamla och nya husägare brukar förr eller senare få bekanta sig med den här fågelarten som kan ställa till det så att det ryker in i eldstäderna.

Vi på skorstensfejarna Sandviken Hofors AB arbetar både med att förebygga och ta bort dem kajbon.

För att säkra skorstenen kan man sätta kajnät över rökkanalerna. De släpper igenom röken men är tillräckligt täta för att kajorna inte ska kunna komma ner och bygga bo.

Rensa bort fågelbo i skorsten

Finns det redan ett bo i en rökkanal kommer vi gärna ut och hjälper dig med borttagningen.

Rensning av 1 kajbo kostar 2 525 kr (ex. Rotavdrag)
Har man flera kajbon i samma skorsten tillkommer en kostnad per kajbo.
En avgift för inställelse/bil tillkommer också som ej kan göras Rotavdrag på.

Ring eller maila om du behöver hjälp eller har några frågor!

Tel: 026-27 15 00 eller maila på info@sandvikenfejarna.se

grå kråka

Kaja

Kajan utnyttjar ofta existerande håligheter, till exempel hackspettshål eller skorstenar som bon, men placerar också sitt bo på klippavsatser, klippskrevor och liknande, i övergivna hus och ruiner eller om nödvändigt i träd. 

Boet byggs av kvistar och gräs, samt fodras med strån, hår och ull. Ofta påbörjas bygget genom att de släpper ned pinnar på den tilltänkta platsen. Själva boet byggs sedan på den plattform som därmed bildats. Detta beteende har ibland lett till att skorstenar blivit igenproppade och att bon ramlat ned i spisar. Ibland har fåglarna suttit kvar i boet när det ramlat ned.

Sofia Berglund
Sofia Berglund
2022-08-25
Trevlig sotare som både informerade om jobbet samt utförde det proffsigt. Mycket bra kontakt med kundservice innan besöket. Bra jobbat !
Rolf Larsson
Rolf Larsson
2022-07-05
Det var ett trevligt besök av sotaren. Än har jag inte fått en skorstensbrand. Han får komma tillbaka om något år. Rolf.
lena persson
lena persson
2022-03-24
Toppen trevlig kille. Fick lära mig en del nytt👍👍

Här kan du kontakta oss!